Rosół wołowy

1000-1200 g kawałek mięsa z kością lub bez wołowiny na rosół
8 marchwi
3 korzenie pietruszki
½ korzenia średniej wielkości selera
1 średni por
2 cebule
5 listków laurowych
10 kulek ziela angielskiego
4 litry wody
sól i pieprz do smaku

Warzywa korzeniowe obrać i przekroić marchwie i pietruszki na pół w grubości.

Mięso opłukać pod kranem.

Cebule obrać, przekroić i usmażyć na suchej patelni.

Do dużego garnka włożyć warzywa oraz mięso. Dolać zimnej wody i wrzucić listki, 1 łyżkę soli oraz ziele angielskie.

Garnek postawić na gaz, po zagotowaniu zdjąć łyżką całą piane tworzącą się na powierzchni. Szumowiny wyrzucić.

Rosół wołowy gotować minimum 90 minut od zagotowania. Czasami gotuje się go nawet 3 godziny, jeśli mięso jest twarde lub bardzo żylaste.

Podawać z makaronem pszennym, domowym lub bezglutenowym.

Gotujesz?
Przyślij przepis