Grillowany sirloin z domowymi frytkami z warzyw i sałatką z pomidorków wiśniowych i ziół

Wołowina część krzyżowa 0,8 kg
Czosnek 2 ząbki
Cebula czerwona 1 szt.
Pieprz kruszony 1/2 łyżki
Sól morska ¼ łyżka
Pietruszka 0,2 kg
Marchewka 0,2 kg
Pomidorki czereśniowe 0,1 kg
Oliwa 8 łyżki
Ocet winny 2 łyżki
Natka pietruszki 0,05 kg
Tymianek 0,01 kg
Majeranek 0,01 kg
Rozmaryn 0,01 kg

Do marynaty przygotowanej z posiekanego czosnku, oliwy, rozmarynu i kruszonego pieprzu , wkładamy mięso, odkładamy w chłodne miejsce na 30 min.

Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki marynaty i z każdej strony grillujemy zamarynowane mięso ok. 5 min. Odkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 100 0C na kilka minut.

Obrane i umyte warzywa cienko kroimy w słupki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Warzywa mają być lekko twarde, po wystygnięciu dodajemy do nich posiekane zioła: tymianek i natkę pietruszki, sól morską i kruszony pieprz, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 165 0C na ok. 20 min.

Pomidorki czereśniowe kroimy na pół i mieszamy z posiekanym majerankiem i czerwoną cebulką i skrapiamy octem winnym.

Alternatywne dodatki: ziemniaki pieczone z masłem ziołowym

Gotujesz?
Przyślij przepis