Gicz cielęca z warzywami i pęczakiem

Gicz cielęca 4 sztuki
Marchew 0,5 kg
Seler 0,3 kg
Pietruszka 0,2 kg
Cebula 0,2 kg
Pęczak 0,3kg
Czosnek 2 główki
Liść laurowy 6 sztuk
Rozmaryn 4 gałązki
Białe wino 0,5 l
Bulion 1 l
Masło 0,1 kg
Mąka 0,1 kg
Sól, pieprz do smaku

Gicz myjemy i osuszamy, obtaczamy w mące, obsmażamy i wstawiamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą.

Warzywa, czosnek i cebule kroimy, obsmażamy i wkładamy do naczynia z mięsem, dodajemy sól, pieprz i liść laurowy, zalewamy winem i bulionem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 160 oC. na 150 min., w połowie pieczenia wyjmujemy warzywa i dopiekamy mięso.

Pęczak gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, dodajemy trochę sosu z pieczenia i gotujemy do zagęszczenia, dodajemy kostkę masła, sól i pieprz do smaku ciągle mieszając.

Mięso z warzywami i pęczakiem dekorujemy rozmarynem.

Alternatywne dodatki: Kopytka, ziemniaki purée, gotowane brokuły

Gotujesz?
Przyślij przepis