Nóżki cielęce

4 nóżki cielęce lub 1 kg golonki
1 marchew
1 pietruszka
pół selera
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3-4 ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
1 Białko
sok z 2 cytryn
sól do smaku

Mięso opłukać, warzywa obrać. Cebulę posiekać. Zalać mięso z warzywami dwoma litrami wody i gotować na malutkim ogniu 3 godziny.

Po godzinie posolić. Wyjąć mięso, oddzielić od kości. Wywar przecedzić i zagotować z ubitym białkiem i sokiem z cytryny.

Przecedzić przez gęste sito lub gazę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso pokroić w małe kawałeczki. Gdy galareta zacznie stygnąć wlać część na dno foremek. Włożyć kawałki marchewki lub gotowane na twardo jajka.

Włożyć mięso i zalać stygnącą galaretą.

Odstawić do zastygnięcia.

Gotujesz?
Przyślij przepis