Barszcz czysty na rosole i na kwasie buraczanym

1-1½ litra smacznego rosołu wołowego
½ litra kwasu buraczanego (na 1 kg buraków ćwikłowych - 10 dag chleba razowego na naturalnym zakwasie, 2 litry wody)
przyprawy: sól, cukier - do smaku, pieprz czarny - kilka ziaren, ziele angielskie - kilka ziaren, 1 liść laurowy, natka kopru

Buraki obrać, przepłukać, pokroić w plastry i zalać je w garnku kamiennym lub słoju – ciepłą przegotowaną wodą (tyle, by buraki były przykryte).

Dodać żytniego chleba razowego na naturalnym zakwasie, pokrajanego w kawałki, przykryć denkiem lub owinąć papierem i postawić w ciepłym miejscu.

Trzeciego lub czwartego dnia, gdy woda będzie kwaśna, postawić w chłodnym miejscu. Można dodać kilka łyżek „żurku domowego” butelkowanego (sprzedawanego w naszych sklepach).

Ugotować smaczny rosół z grzybami suszonymi, przyprawami i zalać go, raz zagotowanym, kwasem buraczanym.

By poprawić koloryt barszczu, można dodać wcześniej ugotowanego w skórce buraka, obranego, startego na tarce na grubo lub pokrojonego w cienkie plasterki.

Gotujesz?
Przyślij przepis