Duszona pręga wołowa

Pręga wołowa 2 płaty 800 g.
Wino czerwone półsłodkie 200ml.
Cebula 2 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Tymianek świeży kilka gałązek.
Pieprz zielony 1 łyżka stołowa.
Pieprz czarny zmielony 2 szczypty.
Sól do maku.
Masło 3 łyżki stołowe.
Oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy, oprószamy solą i pieprzem z obu stron, następnie rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy płaty z obu stron.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i dorzucamy do mięsa, podsmażamy razem przez kilka chwil i dorzucamy tymianek, pieprz zielony i wlewamy wino.

Całość przykrywamy i dusimy przez ok 2,5 godziny, na koniec wrzucamy masło które zagęści sos jeszcze odrobina soli do smaku i pyszna wołowina gotowa.

Gotujesz?
Przyślij przepis