Szaszłyki z wołowiny z warzywami i salsą paprykową
Głowy od polędwicy 1 kg
Papryka 0,5 kg
Pieczarki 0,3 kg
Cukinia 0,5 kg
Pomidory 2 sztuki
Cebula 0,4 kg
Czosnek 4 ząbki
Cytryna 1 sztuka
Szaszłyki 8 sztuk
Papryka chilli 2 sztuki
Olej rzepakowy 0,2 l
Oliwa
Oregano świeże 10 g
Sól, pieprz do smaku
Mięso oczyszczone z błon kroimy w kostkę, marynujemy w świeżym oregano z drobno pokrojoną papryką chilli, czosnkiem i pieprzem i pozostawiamy na 2 godz. w lodówce.
Warzywa kroimy i nadziewamy na szaszłyki na przemian z mięsem. Grillujemy lub smażymy na patelni, obracając co 8 min.
Salsa:
2 ząbki czosnku, 2 papryki chilli, pomidory i oregano drobno siekamy, dodajemy oliwę i smażymy, dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Nakładamy po dwa szaszłyki na porcję i podajemy z salsą.
Alternatywne dodatki:
ryż, ziemniaki pieczone, sałatka z dressingiem winegret