Cielęcina w parmezanie ze szparagami i sosem pomidorowym

Cielęcina górka 0,6 kg
Szparagi 0,4 kg
Pomidory 0,5 kg
Cebula 1 szt.
Jaja 3 szt.
Ser parmezan 0,1 kg
Mąka 0,2 kg
Olej rzepakowy 0,15 l
Masło 2 łyżki
Rozmaryn 1 gałązka
Sól
Pieprz

Mięso kroimy w plasterki, delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem i z każdej strony oprószamy mąką.

Wybijamy jajka, mieszamy rózgą na jednolitą masę, dodajemy starty ser parmezan i mieszamy. Kotleciki smażymy z każdej strony na patelni, na rozgrzanym oleju po kilka minut i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 oC na kilka min.

Szparagi (zielone) obieramy, następnie usuwamy zdrewniałe końcówki, marynujemy w soli i pieprzu, skrapiamy olejem i smażymy na maśle ok. 6 min. Podajemy ciepłe na mięsie.

Sos pomidorowy:

Pomidory nacinamy i zanurzamy we wrzącej wodzie na 2 min, po czym schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę grubości 1 cm. i smażymy na maśle, z dodatkiem drobno posiekanej cebuli oraz soli i pieprzu. Dolewamy 0,3 l. wody a następnie redukujemy tak, by powstał gęsty sos, do którego dodajemy posiekany rozmaryn.

Alternatywne dodatki:

risotto z pomidorkami wiśniowymi i bazylią

Gotujesz?
Przyślij przepis