Wędzona polędwica wołowa w musie z selera z malinowymi pomidorami
Polędwica wołowa 0,6 kg
Pomidory malinowe 0,8 kg
Szalotka 0,3 kg
Seler korzeń 0,5 kg
Bazylia 5 g
Śmietana 30 % 0,4 l
Oliwa 0,1 l
Sól morska do smaku
Pieprz czarny grubo mielony do smaku
Wiórki z drzewa liściastego
Polędwicę myjemy, oczyszczamy z błon i nacieramy pieprzem i oliwą.
Na mocno rozgrzanej stalowej patelni smażymy wiórki, potem układamy plastry z marchewki a na nich polędwicę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 1800C na 10 min. Seler pokroić, zalać śmietaną, przyprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości, następnie zmiksować na krem.
Krem nałożyć na talerz rozciągnąć łyżką, pomidory pokroić, ułożyć w linii, posypać siekaną szalotką, nałożyć pokrojone plastry wołowiny, posypać solą morską i mielonym pieprzem, udekorować listkami bazylii i skropić oliwą.
Alternatywne dodatki: Mieszane sałaty