Cielęcina pieczona w ziołach na pomidorowej konfiturze
Schab cielęcy 0,8 kg
Oregano ½ łyżeczki
Oliwa 3 łyżki
Pomidory 0,5 kg
Wino białe 0,1 L
Ocet jabłkowy 0,05 L
Cukier 2 łyżki
Czosnek 1 ząbek
Tymianek 1 gałązka
Sól
Pieprz biały
Cielęcinę, po oczyszczeniu z błon (omięsnych), marynujemy w oregano, rozgniecionym czosnku, oliwie i białym pieprzu oraz soli. Obsmażamy na rozgrzanej patelni i dopiekamy w piecu rozgrzanym do temp. 165 oC przez 20 min. Po upieczeniu kroimy na kawałki.
Wino z octem, tymiankiem i cukrem gotujemy, aż powstanie gęsty sos, do którego dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i powstanie gęsta konfitura.
Na środku talerza wykładamy konfiturę, a na niej kawałki upieczonej cielęciny i dekorujemy ziołami.