Cebularz z mieloną wołowiną, mieszane sałaty

Mielona wołowina 0,5 kg
Mąka 0,4 kg
Mąka żytnia 0,2 kg
Drożdże 20 g
Masło 82% 30 g
Cebula 0,5 kg
Jajka 2 szt.
Kminek 5 g
Ocet winny 10 ml
Cukier 10 g
Miód 10 g
Cytryna
Warzywa do dresingu (natka pietruszki, szczypiorek)
Oliwa 0,2 l
Sól, pieprz do smaku

Mąkę, mąkę żytnią, drożdże, 0,02 l oliwy, 5 g soli oraz kminek mieszamy z ok. 0,3 l letniej wody. Ciasto wyrabiamy mikserem, aż będzie odchodziło od miski, wyjmujemy i lekko zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy przykryte w ciepłym miejscu, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.

Ocet miksujemy z cukrem, miodem, sokiem z cytryny i 0,05 l oliwy oraz warzywami. Wołowinę smażymy, zdejmujemy z patelni. Cebulę obieramy, kroimy na połowę i kroimy w piórka, szklimy.

Blachę smarujemy tłuszczem. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na porcje 0,2 kg. Rozwałkowujemy w okrągłe placki, przykrywamy na chwilę ściereczką. Wołowinę mieszamy z cebulą. Rozkładamy na cieście. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 1600C, podajemy z sałatą wymieszaną z dressingiem ziołowym.

Alternatywne dodatki: Kiszony ogórek, Sałatka z pomidorów malinowych

Gotujesz?
Przyślij przepis