

Zupa pomidorowa z pulpetami wołowymi


1/3 pora
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka (średnia)
4 pomidory świeże
1 puszka (lub kartonik) pomidorów krojonych 500 g
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
bazylia, oregano, sól, pieprz, chili
olej rzepakowy
Parmezan lub ser dziugas
Mięsne kulki:
mięso mielone wołowe na tatara (polecam Biedronka)
1 białko
sól czosnkowa, pieprz, odrobina chili (lub pieprzu cayenne)
kostka bulionowa wegetariańska
papryka wędzona proszkowana


Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.
Pora siekamy na paski.
Czosnek kroimy na plasterki.
Paprykę opiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórkę, siekamy w kostkę.
Pomidory suszone odsączamy z zalewy, siekamy na kawałki.
Przygotowujemy 2 patelnie.
Na patelni nr 1 smażymy pora z czosnkiem na 1 łyżce oleju rzepakowego. 8. Dodajemy świeże pomidory, a po około 10 minutach pomidory krojone z puszki. Dusimy jeszcze ok. 6 minut.
Na drugiej patelni dusimy czerwoną paprykę na odrobinie oleju rzepakowego, dodajemy suszone pomidory i ½ łyżeczki suszonej lub świeżej bazylii. Dusimy ok. 10 minut.
Następnie zawartość jednej i drugiej patelni wrzucamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody. Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy.
Mięsne kulki:
Mięso mieszamy ręką z białkiem, solą, pieprzem i chili.
Formujemy małe kuleczki, zwilżając ręce wodą.
Gotujemy w garnku wodę z kostką bulionową i papryką.
Wrzucamy kuleczki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy około 10 minut.