Zupa pomidorowa z pulpetami wołowymi

1/3 pora
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka (średnia)
4 pomidory świeże
1 puszka (lub kartonik) pomidorów krojonych 500 g
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
bazylia, oregano, sól, pieprz, chili
olej rzepakowy
Parmezan lub ser dziugas

Mięsne kulki:
mięso mielone wołowe na tatara (polecam Biedronka)
1 białko
sól czosnkowa, pieprz, odrobina chili (lub pieprzu cayenne)
kostka bulionowa wegetariańska
papryka wędzona proszkowana

Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.

Pora siekamy na paski.

Czosnek kroimy na plasterki.

Paprykę opiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórkę, siekamy w kostkę.

Pomidory suszone odsączamy z zalewy, siekamy na kawałki.

Przygotowujemy 2 patelnie.

Na patelni nr 1 smażymy pora z czosnkiem na 1 łyżce oleju rzepakowego. 8. Dodajemy świeże pomidory, a po około 10 minutach pomidory krojone z puszki. Dusimy jeszcze ok. 6 minut.

Na drugiej patelni dusimy czerwoną paprykę na odrobinie oleju rzepakowego, dodajemy suszone pomidory i ½ łyżeczki suszonej lub świeżej bazylii. Dusimy ok. 10 minut.

Następnie zawartość jednej i drugiej patelni wrzucamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody. Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy.

 

Mięsne kulki:

Mięso mieszamy ręką z białkiem, solą, pieprzem i chili.

Formujemy małe kuleczki, zwilżając ręce wodą.

Gotujemy w garnku wodę z kostką bulionową i papryką.

Wrzucamy kuleczki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy około 10 minut.

Gotujesz?
Przyślij przepis