Bliny

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz

Farsz:
1 duża cebula
0.5 kg mielonej wolowiny
sól
pieprz
olej
kwaśna śmietana

Ziemniaki zetrzeć na tarce i cebulę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz do smaku, wymieszać.

Przygotować farsz: cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.

Na rozgrzany olej kładziemy łyżką cieniutkie placki z masy ziemniaczanej, następnie palcami nakładamy cienką warstwę farszu, a na koniec na ten farsz znowu kładziemy trochę masy ziemniaczanej. Smażyć każdą stronę po około 4-5 minut.

Podać polane kwaśną śmietaną.

Gotujesz?
Przyślij przepis