Burger klasyczny

Burgery:
mięso mielone wołowe - 300 gramów
cebula biała - 1/2 sztuki
musztarda dijon -1 łyżeczka
olej do smażenia

Dodatkowo:
pomidor - 1 sztuka
żółty ser - 3 plastry
ogórek kiszony - 1 sztuka
bułka do hamburgerów - 3 sztuki
roszponka - 1 garść
frytki - 200 gramów

Sos:
ketchup pikantny - 1 łyżka
majonez - 1 łyżka

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem z musztardą. Całość dokładnie mieszamy i przygotowujemy trzy kotlety. Przygotowane kotlety odkładamy na około 20 minut do lodówki.

Po tym czasie, rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy około 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster sera i trzymamy pod przykryciem około minuty na małym ogniu. Następnie ściągamy kotlety z patelni.

Bułki rozcinamy i od wewnętrznej strony nakładamy sos, następnie roszponkę, kotleta z serem, pomidora, ogórki i przykrywamy górną częścią bułki.

Kotlety do burgerów warto zrobić z dobrej jakości wołowiny przeznaczonej do tego rodzaju dania. Marynowanie mięsa, poprawia jego walory smakowe. Pamiętaj, aby mięso, przed wrzuceniem na ruszt/patelnię wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.

Gotujesz?
Przyślij przepis