Naleśniki z mięsa wołowego z warzywami

mięso wołowe 25 dag
włoszczyzna
cebula 2 szt
majeranek 1 łyżeczka
olej 60 ml
masło 2 łyżki
woda 1 szklanka
natka pietruszki 0.5 pęczka

ciasto:
mąka pszenna 0.25 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 1 szt
woda 1 szklanka
sól

Mięso umyj, zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem. Warzywa oczyść, umyj, obierz i dodaj pod koniec gotowania do mięsa.

Ugotowane mięso z warzywami wyciągnij z wywaru, ostudź i zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebule pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj zmielone mięso z warzywami oraz majeranek.

Mąkę przesiej do naczynia, dodaj mleko, wodę, jajko, sól i wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

Patelnię posmaruj masłem i rozgrzej. Wlej porcję ciasta i rozprowadź na całej patelni. Smaż z obu stron.

Gotowe naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń. Przed podaniem podgrzej w piekarniku i posyp posiekaną zieloną pietruszką.

Gotujesz?
Przyślij przepis