Cielęcina z ciecierzycą
0,5 kg chudej cielęciny
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy (ok. 200 g)
1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g)
500 ml passaty pomidorowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki sosu Worcestershire (można pominąć)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
sól
Paprykę mocno opiec w piekarniku, a następnie owinąć w folię aluminiową i zostawić do ostudzenia. Można zrobić to dzień wcześniej. Następnie przekroić na pół, wyjąć nasiona i zdjąć skórkę. Miąższ pokroić.
Cebulę posiekać w kostkę i wrzucić na 1 łyżkę rozgrzanego oleju. Cielęcinę drobno pokroić i dorzucić do cebuli. Następnie dodać posiekany czosnek. Kolendrę i kmin utłuc w moździerzu i dodać do garnka. Wlać sos Worcestershire. Doprawić solą.
Kiedy mieso się zrumieni, dorzucić paprykę i posiekany seler naciowy. Podlać odrobiną wody i dusić, aż seler zmięknie. Dodać odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę. Jeśli ciecierzyca jest za twarda, gotować jeszcze kilka minut. Wlać passatę pomidorową. Dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dorzucić oregano i paprykę w proszku.