

Burger z kapusta kiszoną


1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz świeżo zmielony
2-3 liście sałaty
1 mała cebula
150 g kiszonej kapusty
1 łyżeczka cukru
2 bułki do burgerów
300 g mielonej wołowiny
4 pasterki boczku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy stołowej
papier do pieczenia


Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić i pokroić w cienkie paski. Na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać kapustę kiszoną, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić na małym ogniu 5 min. Trzymać w cieple.
Bułki przekroić, wewnętrzne strony posmarować olejem, podsmażyć na patelni i odłożyć. Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować 2 burgery śr. ok. 10 cm i usmażyć razem z boczkiem na patelni, kilka razy obracając.
Majonez wymieszać z musztardą, posmarować bułki w środku. Dolne połówki bułek obłożyć sałatą, burgerami, boczkiem i kapustą, przykryć górnymi połówkami. Podawać z pieczonymi ziemniakami.