T-bone stek z zieloną fasolką i pieczonym ziemniakiem

Rostbef T-bone stek 4 sztuki ( 0,5 kg szt.)
Ziemniaki duże 4 szt.
Śmietana kwaśna gęsta 0,2 L
Sól gruboziarnista 0,5 kg
Czosnek 2 ząbki
Rozmaryn 3 gałązki
Oliwa 5 łyżek
Pieprz kruszony 1 łyżeczka
Fasolka szparagowa 0,4 kg
Cebula 1 szt.
Boczek 0,1 kg
Sól, pieprz kruszony, cukier

Mięso marynujemy w pokrojonym czosnku, pokruszonym pieprzu, posiekanym rozmarynie i oliwie i odkładamy do lodówki na 30 min. Po marynowaniu steki grillujemy z każdej strony po ok. 8 min. z każdej, pod koniec grillowania oprószając solą.

Ziemniaki myjemy i dokładnie czyścimy szczotką, gdyż będą pieczone w skórce. Na posypanej solą blasze układamy ziemniaki i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do temp. 150 0C przez ok. 80 minut. Po upieczeniu podajemy z masłem czosnkowym i kwaśną śmietaną.

Fasolkę szparagową gotujemy we wrzącej wodzie z cukrem, następnie smażymy z drobno posiekaną cebulą i boczkiem pokrojonym w paski, całość doprawiamy kruszonym pieprzem.

Alternatywne dodatki: pieczona marchewka z pietruszką i rozmarynem

Gotujesz?
Przyślij przepis