Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

1 kg mięsa wołowego
(zrazowa, szponder, krzyżowa, pręga)
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
sól, cukier, ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny ziarnisty
1 łyżka mąki
cebula, masło
kwaśna śmietana, 3 łyżki tartego chrzanu

Mięso myjemy i osuszamy. Włoszczyznę kroimy na kawałki, cebulę przypiekamy nad palnikiem, zalewamy je zimną wodą, zagotowujemy.

Wkładamy mięso, dodajemy sól, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin. W razie potrzeby rosół uzupełniamy gorącą wodą.

W rondelku topimy masło, oprószamy je mąką, krótko smażymy mieszając. Zasmażkę rozprowadzamy szklanką rosołu z gotowania mięsa, dodajemy chrzan, doprawiamy solą i cukrem. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością sosu i dodajemy do rondelka z sosem, podgrzewamy, nie gotujemy.

Gorące mięso wyjmujemy z rosołu (możemy go podać z kołdunami), kroimy w grube plastry. Sztukę mięsa podajemy polaną sosem chrzanowym z gotowanymi ziemniakami i warzywami z rosołu.

Gotujesz?
Przyślij przepis