Wołowina po mongolsku

1/2 kubka oliwy
1/4 kubka sosu sojowego
1/4 kubka mąki (może być z tapioki albo kokosowa)
2 główki czosnku cienko pokrojone
1 łyżka imbiru w proszku
1/4 kubka bulionu
2 łyżki miodu
2 cebule dymki

Wołowinę kroimy w cienkie paski, przygotujemy marynatę z oliwy, sosu sojowego i mąki.

Marynujemy mięso w lodówce min. godzinę. Przed smażeniem nadmiar mąki strzepujemy.

W woku rozgrzewamy oliwę, dzielimy na pół naszą wołowinę w zależności od wielkości woka, wrzucamy pierwszą partię mięsa i smażymy około 1 do 2 minut i obracamy na drugą stronę i czekamy tyle samo do uzyskania ładnego brązowego koloru. Powtarzamy proces z drugą częścią wołowiny. Po wyjęciu z woka odkładamy mięso do odsączenia tłuszczu na papier.

W woku rozgrzewamy oliwę, dzielimy na pół naszą wołowinę w zależności od wielkości woka, wrzucamy pierwszą partię mięsa i smażymy około 1 do 2 minut i obracamy na drugą stronę i czekamy tyle samo do uzyskania ładnego brązowego koloru. Powtarzamy proces z drugą częścią wołowiny. Po wyjęciu z woka odkładamy mięso do odsączenia tłuszczu na papier.

Odlewamy nadmiar oliwy, zostawiając około jednej łyżki, dorzucamy czosnek oraz imbir i podgrzewamy przez około 1 minutę cały czas mieszając. Potem dolewamy sos sojowy, bulion i miód.

Doprowadzamy sos do wżenia i zmniejszamy gaz, cały czas mieszamy, aż nasz sos zrobi się gęsty i kleisty (jeśli sos wychodzi zbyt rzadki, możemy go zagęścić jedną łyżką mąki kokosowej).

Dorzucamy wołowinę oraz pokrojoną cebulę dymkę i trzymamy w woku około dwóch minut.

Gotujesz?
Przyślij przepis