Marynowany stek z grilla

500 dag wołowiny (rostbef)
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
marynowane cebulki
olej, sól
mielony czarny pieprz, rozmaryn
galaretka z czerwonej porzeczki
skórka pomarańczowa

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek włókien na płaty, lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę z oleju i wina z dodatkiem pieprzu i rozmarynu, wkładamy do niej mięso i 30 minut trzymamy w lodówce.

Osączone płaty grilujemy na rozgrzanym ruszcie na rumiano z obu stron po 5–6 minut. W czasie grilowania smarujemy marynatą. Gotowe steki solimy i trzymamy w cieple.

Pozostałą marynatę podgrzewamy, dodajemy galaretkę porzeczkową i cienkie paseczki skórki pomarańczowej, doprawiamy cynamonem, solą i mielonym pieprzem, wymieszać, wkładamy marynowane cebulki i zaczerwonego wina i sałatkę z kapusty pekińskiej z tartą marchewką.

Gotujesz?
Przyślij przepis