Duszona wołowina

1,5 kg wołowiny (mostek, antrykot, łata)
koncentrat pomidorowy
1/2 szklanki białego octu
2 cebule
smalec lub olej
ząbek czosnku
cukier, sól

Mięso myjemy, osuszamy i podsmażamy w całości na rozgrzanym na patelni smalcu lub oleju. Rumienimy je ze wszystkich stron.

Przecier pomidorowy rozprowadzamy szklanką ciepłej wody, dodajemy ocet, cebulę pokrojoną w plastry, zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy cukrem i solą.

Mięso układamy w brytfance, zalewamy sosem pomidorowym, dusimy pod przykryciem aż wołowina zmięknie, w razie potrzeby podlewamy gorącą wodą.

Następnie wyjmujemy mięso z sosu i kroimy na plastry. Mięso podajemy na gorąco lub na zimno.

Do dania pasują gotowane ziemniaki, ogórki kiszone, różne surówki oraz duszone lub smażone pieczarki.

Gotujesz?
Przyślij przepis