Stek antrykot
Antrykot bez kości (ok 250-300 g)
łyżka oleju rzepakowego
2 kosteczki masła
sól, pieprz, płatki chili
2 kolby kukurydzy
Mięsko wyjmujemy przynajmniej pół godz przed przyrządzaniem z lodówki by nabrało temperatury pokojowej.
Solimy i pieprzymy z dwóch stron
Układamy na rozgrzany tłuszcz, olej – i teraz ważne, nie używamy masła, ponieważ ma niską temperaturę dymienia i może zniszczyć mięcho- początkowo wysoką temp zmniejszamy po minucie i smażymy dalej. Dla steku średnio- wysmażonego 3,5-4 minuty z każdej strony dla 4 cm steka, dla wysmażonego po 5 minut. Po usmażeniu mięsko musi odpocząć parę minut aby soki nie uciekły.
Dlatego przekładamy go do innego naczynia i wkładamy jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 minutki.
Kukurydzę gotujemy w wodzie posłodzonej jedną łyżeczką cukru, wyjmujemy i dopiero solimy do smaku- możemy również położyć troszeczkę masła na nią.