Gołąbki z mięsem wołowym

kapusta biała do ok. 1 kg
40 dkg mięsa mielonego wołowego
20 dkg ryżu
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Na sos pomidorowy:

500 ml passaty pomidorowej
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
cukier, sól, pieprz

Wycięłam głąb z kapusty i ją obgotowałam. Obrałam z liści i ścięłam żyłki z liści jeśli były grube.

Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, ostudziłam i wymieszałam z mięsem mielonym. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę na rumiano. Dodałam do ryżu i mięsa. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem.

Nakładałam po 1 łyżce mięsa z ryżem na liść kapusty i zwijałam w rulonik zaginając wcześniej boki liści do środka.

Ułożyłam gotowe gołąbki w naczyniu do zapiekania i podlałam 1 szklanką wody. Oprószyłam całość solą.

Zapiekałam gołąbki pod przykryciem do zarumienienia się, to było ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjęłam je z piekarnika i odlałam do rondelka rosół, który powstał z pieczenia. Do togo rosołu wlałam passatę pomidorową, koncentrat i przyprawiłam solą, cukrem i pieprzem.

Nakładałam moje gołąbki do głębokiego talerza i podlewałam sosem pomidorowym.

Gotujesz?
Przyślij przepis