

Kartacze z mięsem wołowym


1 kg mączystych ziemniaków
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
1 jajko
ok. 50 dag mięsa wołowego (pręga, rostbef)
sól
pieprz
suszony majeranek i lubczyk;
Dodatkowo:
2 posiekane cebule oraz olej do polania


Ziemniaki obierz, połowę ugotuj, resztę zetrzyj. Starte ziemniaki odciśnij. Cebulę obierz. Ugotowane ziemniaki i cebulę zmiel. Dodaj do nich surowe ziemniaki oraz mąkę ziemniaczaną. Wbij jajko. Ciasto przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób.
Mięso zmiel. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Nabieraj porcje ciasta. Formuj z nich placuszki i nakładaj porcję mięsnego farszu. Zlep, formując owalne kluski.
Kartacze włóż delikatnie do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 35 minut (15 minut od momentu wypłynięcia). Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju.