Kartacze z mięsem wołowym

1 kg mączystych ziemniaków
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
1 jajko
ok. 50 dag mięsa wołowego (pręga, rostbef)
sól
pieprz
suszony majeranek i lubczyk;

Dodatkowo:
2 posiekane cebule oraz olej do polania

Ziemniaki obierz, połowę ugotuj, resztę zetrzyj. Starte ziemniaki odciśnij. Cebulę obierz. Ugotowane ziemniaki i cebulę zmiel. Dodaj do nich surowe ziemniaki oraz mąkę ziemniaczaną. Wbij jajko. Ciasto przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób.

Mięso zmiel. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Nabieraj porcje ciasta. Formuj z nich placuszki i nakładaj porcję mięsnego farszu. Zlep, formując owalne kluski.

Kartacze włóż delikatnie do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 35 minut (15 minut od momentu wypłynięcia). Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju.

Gotujesz?
Przyślij przepis