Ligawa pieczona
Marynata:
olej 4 łyżki
Liść lubczyku suszony 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona 1 łyżeczka
Sól w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony do smaku
Przyprawa do mięsa wołowego 0,5 łyżeczki
ligawa wołowa 600 gramów
mąka pszenna 1 łyżka
Mięso myjemy, osuszamy z błonek, nacieramy solą i pieprzem.
Składniki marynaty łączymy, zalewamy mięso. Odstawiamy na 3-4 godziny (nie wkładamy w tym czasie mięsa do lodówki, ponieważ przy przygotowaniu może mieć zbyt niską temperaturę i nie otrzymamy pożądanego efektu).
W połowie czasu marynowania przekręcamy mięso.
Rozgrzewamy bardzo mocno suchą patelnie oraz piekarnik do 200 stopni. Smażymy wołowinę po 2 minuty z każdej strony.
Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy łyżką marynaty z mięsa.
Naczynie zakrywamy folią aluminiową, pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy mięso na talerz i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.