Jesienny gulasz wołowy
1 kg wołowiny
(biodrówka, łopatka, pręga, mostek, karkówka,
krzyżowa)
cebula, seler, marchew
3 ziemniaki, pół szklanki fasoli Jaś
kukurydza w puszce, marynowane cebulki
szklanka soku jabłkowego lub białego wytrawnego wina
bulion wołowy (może być z kostki)
sól, mielony czarny pieprz, mąka, olej
W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy, wcześniej umyte i osuszone, pokrojone w grubą kostkę mięso. Dodajemy posiekane cebulę i starty na tarce o dużych oczkach seler, smażymy mieszając. Dolewamy bulion wołowy, po zagotowaniu się potrawy zmniejszamy ogień do minimum, rondel przykrywamy i mięso gotujemy przez 1,5 godziny.
Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew, ziemniaki w kostkę i namoczoną wcześniej w wodzie fasolę. Całość podlewamy sokiem jabłkowym lub winem i dusimy wołowinę aż warzywa będą miękkie. Wtedy dokładamy marynowane cebulki i odcedzoną kukurydzę, krótko dusimy.
Łączymy mąkę z wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy kilka łyżek sosu i przelewamy do gotującej się potrawy, mieszamy i zagotowujemy lekko gęstniejący sos. Na koniec doprawiamy gulasz solą i pieprzem.
To rozgrzewające danie podajemy z ciemnym lub jasnym świeżym pieczywem.