Carpaccio z marynowanej wołowiny

400 g polędwicy wołowej
oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
sok z cytryny, ocet balsamiczny
parmezan, sól, mielony czarny pieprz
ząbki czosnku
suszona papryczka chilli
świeży tymianek i rozmaryn
rukola, kapary, pomidorki koktajlowe

Przygotowujemy marynatę mieszając oliwę z sokiem z cytryny i octem balsamicznym, mielonym pieprzem, utartymi ząbkami czosnku, kruszoną papryczką chilli oraz posiekanymi listkami świeżego tymianku i rozmarynu.

Do marynaty wkładamy umyte, osuszone mięso (bardzo świeże, ze sprawdzonego źródła) na około 2 godziny. Rozgrzewamy na patelni oliwę, mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i na dużym ogniu krótko obsmażamy z każdej strony, szybko chłodzimy.

Wkładamy do zamrażarki na 2 godziny do lekkiego stężenia. Po wyjęciu polędwicę kroimy bardzo ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki w poprzek włókien, układamy je w wachlarzyk, skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym, posypujemy grubo mielonym pieprzem.

Parmezan strugamy w bardzo cienkie plasterki obieraczką do warzyw, posypujemy nim mięso. Ozdabiamy listkami rukoli, kaparami i pomidorkami koktajlowymi.

Gotujesz?
Przyślij przepis