Gulasz wołowy z jarzynami

1,5 kg mięsa wołowego na gulasz
papryka czerwona, cebula
3 pomidory lub koncentrat pomidorowy
3 ogórki kiszone, czosnek, bulion wołowy
sól, czarny mielony pieprz, mielona papryka słodka
ziarna jałowca, kilka suszonych grzybów
3 łyżki kwaśnej śmietany
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka mąki, olej, natka pietruszki

Umyte i osuszone mięso kroimy w grubą kostkę, mieszając podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia, zalewamy bulionem i powoli dusimy.

Podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie pokrojoną w plastry cebulę, paprykę w grubą kostkę (oczyszczoną z pestek), dodajemy drobno pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, wcześniej namoczone i pokrojone w paseczki grzyby.

Dusimy aż mięso będzie miękkie, wlewamy wino czerwone, dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy oraz plasterki kiszonego ogórka. Śmietanę mieszamy z mąką na gładką masę, dodajemy niewielką ilość sosu z duszenia mięsa, mieszamy i wlewamy do gulaszu, zagotowujemy mieszając, sos lekko zgęstnieje.

Gulasz posypujemy siekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem, kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, z ziemniakami z wody lub pieczonymi oraz z sezonową surówką.

Gotujesz?
Przyślij przepis