Duszona wołowina po wietnamsku z fasolka szparagowa

0,5 kg wołowiny pokrojonej w plastry z 1 cm
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki czosnku, mięsa mielonego
300 dag fasolki szparagowej
0,5 szklanki wody
1,5 łyżki sosu rybnego
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Na samym początku przygotowywania tego dania musisz zamarynować mięso ażeby było smaczne i kruche. W średniej miseczce wymieszaj razem mąkę ziemniaczaną, 1/2 łyżki sosu sojowego i octu ryżowego, aż mąka ziemniaczana się rozpuści, a następnie dodaj pokrojone plastry wołowiny i wszystko tak wymieszaj ażeby marynata pokryła w całości mięso i odstaw na 10 minut.

Podgrzej wok lub dużą patelnię na dużym ogniu, dodać olej i okrężnymi ruchami rozprowadź go po całym woku. Na tak rozgrzany wok układaj plastry wołowiny i smaż je przez 1 minutę, a następnie drugą stronę przez kolejne 1 do 2 minut, aż mięso będzie wyglądać na dobrze wysmażone. Takie usmażone mięso odstaw na talerz.

W tym samym woku, dodaj czosnek i smaż go bardzo krótko (około 20 sekund), po prostu aż będzie się wydobywać mocny aromat. Dodaj fasolkę i smaż przez kolejną 1 minutę. Następnie wlej wodę i natychmiast przykryj pokrywką. Fasolka niech się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień i duś przez 10 minut, aż będzie chrupiąca, a woda odparuje. Następnie usmażoną wołowinę włóż na patelnię i dodaj sos rybny, pozostałe 1/2 łyżki sosu sojowego, i czarny pieprz.

Wszystko porządnie wymieszać tak, aby całość było dobrze pokryte sosem. Wyłącz gaz i możesz już podawać najlepiej z ryżem.

Szalotkę, imbir i czosnek wraz z sosem rybnym rozdrobnij blenderem na miazgę. Trawę cytrynową rozbij tłuczkiem, przekrój na pół.

Wymieszaj rozdrobniony pieprz , sól, cukier, kurkumę i zmiksowane przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pokrojone w kostkę mięso i odstaw na 30 min. w chłodne miejsce.

Po tym czasie mięso obtocz w mące, obsmaż na patelni, przełóż do garnka razem z marynatą, podlej 2 szklankami wody i dodaj trawę cytrynową oraz anyż. Duś ok. 40 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry marchwi. Gotuj 20 min.

Dodaj pomidory z puszki. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje – ok. 20 minut. Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną kolendrą i bazylią.

Gotujesz?
Przyślij przepis