Kotlet z udźca cielęcego z sałatką z ogórków

Udziec cielęcy frykando I 0,8 kg
Ogórki 0,8 kg
Cytryna 1 sztuka
Śmietana kwaśna 18% 0.2 L
Jogurt naturalny 0,2 l
Koper 1 pęczek
Bułka tarta 0,5 kg
Mąka 0,3 kg
Jaja 4 sztuki
Masło klarowane 0,4 kg
Szałwia 4 listki
Sól morska do smaku
Pieprz biały do smaku

Udziec cielęcy należy pokroić na 4 porcje, rozbić na cienkie kotlety, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, smażyć w maśle z dodatkiem szałwii.

Ogórki kroimy w cienkie plastry, mieszamy z jogurtem i śmietaną, dodajemy koperek, sól i pieprz.

Alternatywne dodatki: puree ziemniaczane, frytki, parowane warzywa

Gotujesz?
Przyślij przepis