Boeuf Strogonow
Polędwica wołowa 1 kg
Mąka 50 g
Cebula 2 sztuki
Ogórki konserwowe 0,2 kg
Pieczarki 0,5 kg
Śmietana 30% 0,25 l
Masło zawartości tłuszczu82% 50 g
Ryż 0,3 kg
Oliwa 0,1 l
Sól, pieprz do smaku
Mięso kroimy w paski o grubości ok. 1,5 cm i długości max. 5 cm, oprószamy mąką, podsmażamy i odkładamy do miski.
Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i pieczarki, dodajemy mięso, zalewamy wywarem wołowym, wkładamy masło i dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Na samym końcu doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy śmietanę i zagotowujemy.
Odmierzoną porcję ryżu wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 10 min mieszając, odcedzamy i nakładamy do foremek.
Boeuf Strogonow podawać z gotowanym ryżem.
Alternatywne dodatki: pieczywo