

Kartacze z wołowiną


Mięso wołowe mielone 0,6 kg
Cebula 0,5 kg
Ziemniaki 1,5 kg
Natka pietruszki 1 pęczek
Majeranek świeży 10
Mąka ziemniaczana 10 g
Jajo 1 sztuka
Wędzony boczek 0,3 kg
Olej rzepakowy0.2 l
Wino białe 0,2 l
Sól, pieprz do smaku


Ziemniaki dzielimy na połowę, pierwszą część gotujemy i przecieramy, drugą część ścieramy na drobnej tarce i odcedzamy sok, obie porcje ziemniaków mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem i majerankiem.
Z mięsa formujemy kulki, dzielimy na jednakowej wielkości porcje, łączymy z mięsem i formujemy kartacze, gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min.
Pokrojoną cebulę i boczek przesmażamy na patelni z olejem, dodajemy sól i pieprz, zalewamy winem, odparowujemy, kartacze wyjmujemy z wody, serwujemy polane okrasą i posypane posiekana natką pietruszki.
Alternatywne dodatki: Sałatka z kwaszonych ogórków