Wołowina z żurawiną

1,5 kg mielonej wołowiny (łopatka, karkówka)
sól, mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
ziarna gorczycy, liście laurowe, oregano lub tymianek
oliwa z oliwek, 3 duże cebule, 5 ząbków czosnku
pół selera, mąka
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
bulion wołowy (może być z kostki)
30 dag świeżych lub suszonych żurawin

Umyte i osuszone mięso nacieramy mieszanką ziół i przypraw, skrapiamy oliwą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy mięso w kostkę, doprawiamy mielonym pieprzem, gałką muszkatołową, utłuczonymi ziarnami gorczycy, pokruszonymi liśćmi laurowymi, oregano lub tymiankiem, oprószamy mąką.

Rozgrzewamy olej na dużej patelni, wykładamy pokrojoną wołowinę i rumienimy mieszając. Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię dolewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, seler posiekany w cienkie słupki, podlewamy winem i krótko dusimy, podlewamy bulionem, wsypujemy część żurawin i sosem zalewamy mięso tak, aby było nim całkowicie przykryte. Pod przykryciem dusimy w piekarniku aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby sos uzupełniamy gorącą wodą lub winem.

Przed końcem gotowania dodajemy pozostałą żurawinę. Gulasz doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujesz?
Przyślij przepis