Babka z mięsa mielonego z jajkiem

1 kg mięsa mielonego wołowego
8 jajek
bułka kajzerka
200 g pieczarek
3 łyżki startego żółtego sera
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
przyprawy według uznania: majeranek,słodka papryka, pieprz, mielony kminek,
sól
zielona cebulka

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na połowie smalcu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki, delikatnie posolić i podsmażyć. Wystudzić. Sześć jajek ugotować prawie na twardo, wystudzić, obrać. Do mięsa wbić pozostałe jajka. Bułkę namoczyć, mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić pieczarki z cebulą, starty ser i przyprawić. Dokładnie wymieszać.

Foremkę do babki z kominkiem wysmarować smalcem i wysypać przyprawami. Przełożyć do niej połowę masy mięsnej, ułożyć jajka i przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać przyprawami. Foremkę nakryć folią aluminiowa (błyszczącą stroną do środka), ustawić na większej blaszce ( żeby tłuszcz nie wylał się nam do pieca) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na godzinę. Po tym czasie zdjąć złotko i piec jeszcze około kwadransa, aż wierzch się zarumieni.

Gotujesz?
Przyślij przepis