Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

1 kg mielonej wołowiny (łopatka, mostek)
2 jajka, czerstwa kajzerka, cebula
3/4 szklanki wody
olej, sos pomidorowy, słoiczek pasty pomidorowej
2 puszki pomidorów bez skórki
cukier, sól, mielony czarny pieprz
ostra mielona papryka w proszku
suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek)

Czerstwą bułkę moczymy w letniej wodzie i odciskamy. Siekamy i szklimy na oleju cebulę, studzimy.

W misce mieszamy mieloną wołowinę, jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę, sól i mielony pieprz. Gdy masa jest zbyt twarda dolewany trochę wody i mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy okrągłe pulpety, wkładamy do rondla lub żaroodpornego naczynia do pieczenia.

Przygotowujemy sos. Mieszamy pastę pomidorową z siekanymi pomidorami bez skórki, dodajemy cukier, sól, mielony czarny pieprz i ostrą mieloną paprykę w proszku. Sos gotujemy w rondlu na średnim ogniu, mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Gdy powstanie jednorodny, gęsty sos, doprawiany go oregano, bazylią i tymiankiem.

Zalewamy nim pulpety, około 1 godz. dusimy lub pieczemy. Uważamy żeby potrawa się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.

Tak przygotowane klopsiki znakomicie smakują z gotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami i kaszą gryczaną.

Gotujesz?
Przyślij przepis