Rolada cielęca nadziewana papryka i pieczarkami

Dowolna ilość cielęciny (istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek)
Sól
pieprz
Kilka pieczarek
Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej
vegeta
1 jajko
bułka tarta
olej
bulion cielęcy
50-100 ml śmietany słodkiej
ew. mąka do zagęszczenia
sznurek wędliniarski

Cielęcinę kroimy tak aby uzyskać jak największy, płaski kawałek (można rozbić), przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy.

Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą.

Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą (bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta). Doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec odbieramy trochę wywaru, dodajemy śmietanę i ewentualnie 1 łyżeczkę mąki, mieszamy.

Ponownie umieszczamy na patelni z mięsem, zagotowujemy i gotowe.

Gotujesz?
Przyślij przepis