Plastry wołowiny z rukolą, serem zagrodowym, gruszką konferencją i dressingiem z orzechów

Polędwica wołowa 0,4 kg
Sałata rukola 0,3 kg
Ser zagrodowy 0,2 kg
Gruszka konferencja 0,3 kg
Mieszanka orzechów (pinia, laskowe i włoskie) 0,1 kg
Ocet balsamiczny 50 ml
Miód 50 g
Cytryna 1 sztuka
Olej rzepakowy 0,2 l
Oliwa 0,05 l
Sól morska do smaku
Pieprz do smaku

Mięso należy pokroić na plastry, przyprawić pieprzem i usmażyć z każdej strony. Po usmażeniu przyprawiamy solą morską i skrapiamy oliwą.

Sałatę należy oczyścić i umyć, gruszkę pokroić na cząstki, ser połamać na kawałki. Aby przygotować dressing do sałaty, zalewamy orzechy wrzątkiem, oczyszczamy je i miksujemy z octem, miodem i sokiem z cytryny. Miksując dodajemy olej do uzyskania gęstej konsystencji. Mieszamy sałatę z dresingiem i układamy na głębokim talerzu, następnie ser, cząstki gruszki, potem rozkładamy kawałki polędwicy wołowej, posypując wszystko orzechami.

Alternatywne dodatki: pieczywo czosnkowe

Gotujesz?
Przyślij przepis