Krokiety z wołowiną
Naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
3/4 szklanki mąki luksusowej pszennej
szczypta soli
Farsz:
0,5 kg gotowanej wołowiny
3 cebule
1 szklanka rosołu wołowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła klarowanego
Panierka:
2 jajka
5 łyżek mleka
1 szklanka bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.
Smażymy na suchej patelni cienkie placki.
Farsz:
Wołowinę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w małą kostkę , szklimy na rozgrzanym maśle.
Do cebuli dodajemy zmielone mięso , smażymy na rumiano.
Zawartość patelni przekładamy do miski , wlewamy rosół wołowy , dodajemy natkę pietruszki , oregano oraz sól i pieprz.
Mieszamy farsz do połączenia się składników. Każdy naleśnik smarujemy farszem wołowym ,zakładamy najpierw dwa boki placka na farsz a następnie zwijamy w rulon. Panierka:Każdy naleśnik maczamy w jajkach roztrzepanych z mlekiem a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy rumiane krokiety na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu