Wywar z buraków z kołdunami

Buraki 1 kg
Mąka 0,2 kg
Udziec krzyżowa 0,2 kg
Jaja 2 szt.
Cebula 2 szt.
Marchew 2 szt.
Pietruszka 2 szt.
Jabłka 4 szt.
Majeranek 1 łyżeczka
Oliwa 1 łyżka
Masło 1 łyżka
Czosnek 1 ząbek
Sól, cukier, pieprz

Wywar:

Buraki, warzywa i cebulę obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki i zalewamy ok. 1,5 l. wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok 2 godziny. Po 1 godz. dodajemy obrane jabłka, bez gniazd nasiennych, majeranek, gotujemy przez następne 1.5 godz., odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz:

Mięso należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w drobną kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Na oliwie z przesmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy zmielone mięso i dusimy pod przykryciem ok. 20 min, odstawiamy do wystygnięcia, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy masło i intensywnie mieszamy.

Ciasto:

Mąkę przesiewamy przez sito 2 razy, wbijamy jajko i dodajemy przegotowaną ciepłą wodę, zagniatamy i ostawiamy na 10 min., poczym ciasto cienko rozwałkowujemy podsypując mąką, by ciasto się nie przyklejało.

Kieliszkiem do szampana wykrawamy krążki, na których układamy farsz z wołowiny, smarujemy jajkiem, składamy na pół i końcówki zlepiamy.

Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Ugotowane kołduny, kawałki mięsa łączymy z esencją z buraków.

Alternatywne dodatki:

uszka z grzybami

Gotujesz?
Przyślij przepis