Udziec cielęcy pieczony w tymianku z kandyzowanymi nowalijkami
Udziec cielęcy 1 sztuka
Młode marchewki 0,2 kg
Młode pory 0,2 kg
Młode ziemniaki 0,2 kg
Czerwona cebulka 0,2 kg
Tymianek 8 gałązek
Szałwia 4 listki
Główka czosnku 1 główka
Miód spadziowy 40 g
Białe wino 0,2 l
Czerwone wino 0,5 l
Sól morska do smaku
Pieprz biały do smaku
Udziec cielęcy marynujemy w ziołach, czosnku, pieprzu oraz soli i białym winie 0,2 l, pozostawiamy na kolejne 24 godz.
Obsmażamy i wstawiamy do pieca, zalewamy sokiem z marynowania, pieczemy przez 2 godz. w temperaturze 110 o C.
Po wyjęciu mięsa z pieca odlewamy sok z pieczenia, dodajemy do niego czerwone wino i gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Warzywa i ziemniaki gotujemy, następnie obsmażamy z cebulką i karmelizujemy w miodzie spadziowym.
Udziec kroimy, warzywa układamy na płaskim talerzu, polewamy sosem i dekorujemy gałązkami tymianku.
Alternatywne dodatki: gotowany ryż z zielonym groszkiem