Tortilla z wołowiną i czerwoną fasolą
Pręga wołowa 0,6 k g
Placki kukurydziane tortilla 4 szt.
Papryka czerwona 0,1 kg
Pomidory 2 szt.
Ser chedar 0,08 kg
Cebula 2 szt.
Czosnek 2 ząbki
Natka pietruszki 5 gałązek
Papryczka chilli duża 2 szt.
Olej rzepakowy 0,1 L
Papryka ostra ½ łyżeczki
Sól
Pieprz
Kminek
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki, przekładamy do miski i marynujemy w kminku, ostrej papryce i oliwie.
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy posiekany czosnek, następnie pokrojoną w piórka cebulę i paprykę, a na końcu zamarynowane mięso i porządnie mieszamy. Po kilku minutach dodajemy posiekaną papryczkę chilli i mieszamy. Delikatnie ponacinane pomidory wkładamy do wrzącej wody na 2 minuty, tak by zaczęła odchodzić skórka, następnie schładzamy pod zimną bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę bez gniazda nasiennego.
Pomidory dodajemy do smażonego mięsa i podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Nadzienie powinno być gęste, aby nie rozpływało się na tortilli. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki Tortille kładziemy na suchą patelnie i lekko podsmażamy z obu stron, następnie posypujemy serem, czekając aż się rozpuści, dodajemy farsz mięsny z warzywami i zwijamy placek w rulon. Tak uformowane roladki następnie grillujemy.
Alternatywne dodatki: zamiast placków kukurydzianych możemy użyć naleśników domowych