T –bone stek, pieczone ziemniaki, masło paprykowe
T-bone stek
(polędwica i rostbef połączone kością w kształcie litery T) 2 kg
Ziemniaki 0,8 kg
Czosnek 2 ząbki
Cebula 0,2 kg
Chili 1 sztuka
Rozmaryn 1 gałązka
Papryka ostra sproszkowana 10 g
Masło zawartość tłuszczu 82% 0,2 kg
Sól morska, pieprz grubo mielony do smaku
Oliwa 0,2 l
Stek myjemy i osuszamy, smarujemy oliwą i pieprzem, grillujemy po 3 min z każdej strony, wstawiamy do pieca nagrzanego do 90 oC na 15 min.
Ziemniaki gotujemy, następnie kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy w głębokim tłuszczu.
Masło mieszamy z papryką, solą i pieprzem, czosnek, cebulę i chili drobno siekamy, przesmażamy i dodajemy do masła, wszystko dobrze mieszamy. Masło wstawiamy do lodówki, kroimy na plastry.
Na duży talerz nakładamy stek, posypujemy solą morską, układamy masło paprykowe i pieczone ziemniaki.
Alternatywne dodatki: grillowane warzywa