Sztuka mięsa w sosie czosnkowo-chrzanowym
Pręga lub krzyżowa wołowa 1 kg
Włoszczyzna 1 kg
Botwina 0,3 kg
Chrzan 0,1 kg
Cebula 1 sztuka
Czosnek 1 główka
Ziele angielskie 10 g
Liść laurowy 6 g
Pieprz w ziarnach 10 g
Mąka 20 g
Masło o zawartości tłuszczu 82% 20 g
Śmietana 30% 0,2 l
Cukier, sól, pieprz do smaku
Warzywa i przypieczoną wcześniej cebulę zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wkładamy mięso, dodajemy ziele angielskie i pieprz i wolno gotujemy przez 2 godziny.
Surowy chrzan ścieramy na tarce. Smażymy obrany czosnek (całe ząbki) na oliwie przez 3 minuty, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
Botwinę, po odcięciu liści gotujemy, odcedzamy i karmelizujemy w maśle z cukrem.
Aby przygotować sos roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, cały czas mieszając. Rozprowadzamy bulionem z gotowania wołowiny, dodajemy chrzan, smażony czosnek i przyprawiamy solą. Wlewamy śmietanę, mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Ugotowane mięso kroimy w poprzek włókien na plastry, o grubości 2 cm, układamy na półmisku, polewamy sosem czosnkowo-chrzanowym i podajemy z warzywami z rosołu oraz karmelizowaną botwiną.
Alternatywne dodatki: gotowane ziemniaki lub gotowany ryż