Sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym

80 dkg udźca cielęcego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 jaja
10 dkg mąki pszennej
bułka tarta
tyle jajek ile porcji sznycli zrobimy
tłuszcz do smażenia

Sznycel cielęcy po wiedeńsku z jajkiem.

Z mięsa wykroić 6 równych płatów. rozbić na grubość 1 cm i uformować na kształt owalny.

Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem, posolić ,popieprzyć.

Jajka roztrzepać. sznycle obtaczać najpierw w mące, roztrzepanych jajkach na końcu w bułce tartej.

Jeszcze raz uformować przyklepać bułkę tasakiem lub nożem. smażyć w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Na końcu usmażyć jajka sadzone i położyć na sznyclach.

Gotujesz?
Przyślij przepis