

Sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym


80 dkg udźca cielęcego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 jaja
10 dkg mąki pszennej
bułka tarta
tyle jajek ile porcji sznycli zrobimy
tłuszcz do smażenia


Sznycel cielęcy po wiedeńsku z jajkiem.
Z mięsa wykroić 6 równych płatów. rozbić na grubość 1 cm i uformować na kształt owalny.
Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem, posolić ,popieprzyć.
Jajka roztrzepać. sznycle obtaczać najpierw w mące, roztrzepanych jajkach na końcu w bułce tartej.
Jeszcze raz uformować przyklepać bułkę tasakiem lub nożem. smażyć w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Na końcu usmażyć jajka sadzone i położyć na sznyclach.