Stek z polędwicy wołowej Surf&turf z krewetkami i pianką z trawy cytrynowej

Polędwica wołowa 0,8 kg
Krewetki obrane 16/ 20 0,4 kg
Papryka mix 0,4 kg
Cebula 0,2 kg
Czosnek 2 ząbki
Chili 2 sztuki
Imbir 0,1 kg
Trawa cytrynowa 2 sztuki
Ketchup pomidorowy ostry 0,1 kg
Sos worcestershire 10 ml
Bazylia 20 g
Oliwa 0,2 l
Mleko 0,4 l
Lecytyna 0,2 g
Sól morska, czarny pieprz do smaku

Polędwicę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na steki 0,2 kg, marynujemy w pieprzu i skropiamy oliwą i pozostawiamy na 2 godz. w lodówce. Mięso grillujemy po 3 min z każdej strony, odstawiamy na 2 min w ciepłym miejscu, aby wystygło.

Krewetki marynujemy w krojonym: czosnku, imbirze, chili i trawie cytrynowej, skrapiamy oliwą pozostawiamy, na 2 godz. w lodówce. Krewetki smażyć na gorącej patelni z oliwą i marynatą przez 5 min i podlać białym winem i czekać aż wino odparuje, przyprawić solą i pieprzem.

Cebulę i czosnek kroimy, paprykę i chili oczyszczamy i drobno kroimy, przesmażamy na oliwie, następnie przesmażamy warzywa, dodać sos worcestershire, ketchup, sól i pieprz, smażymy przez kolejne 5 min.

Mleko podgrzewamy, dodajemy drobno pokrojoną trawę cytrynową, zagotowujemy i odstawiamy. Podczas nakładania potrawy, płyn podgrzewamy do 85 oC, dodajemy lecytynę i spieniamy, napowietrzając mikserem, następnie używamy do dekoracji dania.

Na talerz nakładamy sos paprykowy, grillowany stek skrapiamy oliwą i posypujemy solą morską, smażone krewetki dekorujemy pianką z trawy cytrynowej oraz listkiem bazylii.

Alternatywne dodatki: pieczone bataty

Gotujesz?
Przyślij przepis