Stek śródziemnomorski z grilla

500 dag wołowiny (rostbef)
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
2 łyżki dobrej musztardy
4–5 posiekanych ząbków czosnku
sól, biały czarny pieprz

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek włókien na płaty, lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę z oleju, octu balsamicznego z dodatkiem pieprzu i posiekanych ząbków czosnku i musztardy, wkładamy do niej mięso i 30 minut trzymamy w lodówce.

Osączone płaty grilujemy na rozgrzanym ruszcie na rumiano z obu stron po 5–6 minut. W czasie grilowania smarujemy marynatą. Gotowe steki solimy, polewamy pozostałą, podgrzaną marynatą.

Steki podajemy z grilowanymi warzywami posypanymi posiekanymi listkami szałwii i tymianku.

Gotujesz?
Przyślij przepis