Polędwica wołowa ze szparagami i zapiekanymi ziemniakami
Polędwica wołowa 0,6 kg
Szparagi 0,4 kg
Ziemniaki 0,8 kg
Ser bursztyn 0,15 kg
Śmietanka 36 % 0,2 L
Jaja 4 szt.
Pieprz młotkowany 1 łyżeczka
Rozmaryn 1 gałązka
Oliwa 4 łyżki
Czosnek 1 ząbek
Sól morska do smaku
Cukier 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
Mięso:
Polędwicę wołową oczyszczamy z błon (omięsne), następnie płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem, czosnkiem, skrapiamy oliwą. Polędwicę obsmażyć z każdej strony, by uniknąć utraty soków tkankowych , wkładamy do pieca na 10 min do temperatury 180 0 C. Po upieczeniu kroimy na plasterki grubości 2 cm i układamy dwa plastry na talerzu przekładając szparagami
Ziemniaki zapiekane:
Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki , przekładamy do foremki metalowej .Śmietankę mieszamy z jajami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową dodajemy do pokrojonych ziemniaków i bardzo dokładnie mieszamy. Ser bursztyn ścieramy na tarce na grubym oczku i posypujemy po ziemniakach. Foremkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego pieca na 45 min w temperaturze 175 o C
Szparagi:
Zielone szparagi myjemy a następnie usuwamy zdrewniałe końcówki. Obieramy kilka centymetrów poniżej główki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez 10 min.
Alternatywne dodatki:
brukselka , kasza jaglana