Pierogi z mięsem wołowym na ostro z rodzynkami

Mięso wołowe mielone 0,8 kg
Marchew 0,2 kg
Seler korzeń 0,2 kg
Pietruszka korzeń 0,1 kg
Cebula 0,4 kg
Natka pietruszki 20 g
Czosnek 2 ząbki
Chili 1 sztuka
Mąka 0,5 kg
Jajko 1 sztuka
Liść laurowy 5 g
Ziele angielskie 5 g
Masło 0,1 kg
Olej rzepakowy 0,2 l
Wino białe 0,2 l
Sól, pieprz do smaku

Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy, kroimy, następnie mielimy, mieszamy z mięsem oraz posiekanym czosnkiem i chilli, dodajemy rodzynki i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Rozrabiamy ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody oraz soli do smaku, rozwałkowujemy na cienkie płaty, podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasto wyrabiać 10 min.

Z farszu formujemy kulki i rozkładamy na wyciętych krążkach z ciasta, sklejamy brzegi i gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min a następnie smażymy na gorącej patelni w oleju z dodatkiem masła.

Cebulę kroimy i przesmażamy na patelni, zalewamy białym winem, odparowujemy, zalewamy łyżką bulionu i dodajemy kostkę masła, wrzucamy obsmażone pierogi i chwilę podgrzewamy. Podajemy posypane natką pietruszki.

Alternatywne dodatki: sałatka z białej kapusty

Gotujesz?
Przyślij przepis