Pieczeń wołowa podana na kapuście z kminkiem

Wołowina zrazowa dolna 1 kg
Kapusta biała ¼ główki
Pomidor 1 szt.
Listki szałwii 4 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Kminek 1 łyżeczka
Ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy 3 szt.
Jałowiec 2 ziarna
Olej rzepakowy 6 łyżek
Masło 2 łyżki

Mięso, po umyciu i oczyszczeniu z błon (omięsnych), nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i pokruszonymi przyprawami: kminkiem, zielem angielskim, jałowcem oraz pieprzem, liśćmi laurowymi i solą, nacieramy olejem rzepakowym i odstawiamy w chłodne miejsce jedną noc.

Mięso obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, pod koniec dodając 2 łyżki masła, następnie układamy na folii aluminiowej, polewamy olejem i masłem z patelni, dodajemy kilka listków szałwii. Mięso zawijamy w folii i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 1800C na ok. 120 minut. Podczas pieczenia mięso obracamy, by z każdej strony dobrze się upiekło. Po upieczeniu kroimy na grube plastry.

Kapustę białą kroimy w kwadraty 1 cm., cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w grubą kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy cebulę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy kapustę i pomidory, chwilę dusimy i posypujemy kminkiem, pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem kilka minut.

Alternatywne dodatki: kasza gryczana, buraczki w miodzie

Gotujesz?
Przyślij przepis